Quan m’enfado perdo el control

Quan m’enfado perdo el control

“Hem d’aprendre a conèixer com som i què ens va millor a cadascú”

Què és?

El primer que hem d’acceptar és que enfadar-se és un estat normal (com estar trist o alegre), fruit d’un sentiment: la ràbia. Tots ens enfadem en algun moment, a vegades per algun motiu fàcil d’identificar, altres vegades pot ser més difícil de detectar. El més important no és què ens fa estar enfadats, sinó què fem amb aquest sentiment, com ens maneguem amb ell.

No és infreqüent que davant la ràbia, en alguna ocasió, puguem perdre el control, cridant, trencant coses o, fins i tot, arribant a pegar a algú. Inicialment, pot haver-hi una sensació de tranquil·litat per la descàrrega d’adrenalina. Però, les conseqüències del descontrol poden fer que sigui més fàcil tornar a enfadar-se, i entrem en un cercle viciós.

Algunes d’aquestes conseqüències són el sentiment de frustració davant la pèrdua de control i l’empitjorament de les relacions en general, tant la relació familiar com la dels amics perquè a la llarga, la gent intenta evitar sensacions negatives i, quan ens descontrolem freqüentment generem molt de malestar a la gent.

Causes

Els principals desencadenants de la ràbia son el sentiment de frustració i la percepció d’injustícia. Quan percebem una situació concreta com un abús, una injustícia, una falta de respecte o com un obstacle per aconseguir el nostre objectiu, sentirem ràbia.

Què puc fer?

Per evitar aquest cercle viciós hem d’entendre que és normal enfadar-se, però el que fem amb aquesta emoció depèn únicament de nosaltres. Per poder controlar la conducta, és important primer saber reconèixer que m’estic enfadant.

A vegades, quan m’enfado puc sentir tristesa o frustració, el cor batega més de pressa, puc sentir una pressió al pit, em puc sentir intranquil, puc notar suor, estar irritable i, quan la intensitat és més alta, puc elevar el to de veu…
Intentar “no enfadar-se” no és fàcil, com ja hem dit la ràbia és una emoció normal i el més important perquè no surti de forma descontrolada és saber manegar-la.

  • Hem d’aprendre a conèixer com som i què ens va millor a cadascú. Aquí hi ha alguns exemples de situacions que ajuden a controlar la conducta que ens genera la ràbia perquè no ens porti més problemes:
  • Vés a l’habitació i compta fins a 100, això pot ajudar a calmar-nos i evitar que arribem al màxim de ràbia.
  • Espera una mica per resoldre el problema/discussió . Millor allunyar-se i, un cop baixa la ràbia (de tots), tornar i intentar resoldre-ho.
  • Corre/salta/ escolta música i balla. Fer exercici físic fa que descarreguem part de la ràbia en els moments de tensió.
  • Dutxa’t amb aigua freda.
  • Intenta aplicar algunes tècniques de relaxació (linkar a tècniques de relaxació).

La ràbia acaba baixant, així que hem d’esperar que passi abans de prendre decisions perquè moltes vegades aquestes poden ser errònies i només ens porten a més problemes.Un cop estem més tranquils, a vegades pot ser útil reconèixer el motiu de la ràbia per intentar solucionar-lo, si es pot. A vegades la frustració pot venir perquè se’ns posen alguns límits, és normal sentir-se frustrat quan no podem tenir el que volem, però hem
d’aprendre a acceptar-los per tenir una bona relació amb els altres i el nostre entorn.

Quan és un problema?

Com ja hem explicat, enfadar-se no és un problema en si mateix si no allò que fem amb aquesta emoció. Estar enfadat és un problema justament quan perdo el control, quan amb la ràbia la meva conducta no té en compte els sentiments dels altres o els meus propis:

  • Quan em dóna per cridar o trencar objectes.
  • Quan insulto o hi ha alguna conducta agressiva amb altres persones (pego, faig amenaces…)
  • Quan em faig mal a mi mateix.

Quan aquestes conductes són freqüents i intenses, i et resulta difícil mantenir el control en situacions de ràbia, cal consultar amb un professional (linkar a els professionals involucrats en la teva salut) perquè t’ajudi a recuperar el control.

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group