El primer que hem de saber: a la vida sovint hi ha problemes. Però segur que també heu sentit a dir allò de “si un problema té solució, deixa de preocupar-te i arregla-ho, i si no la té, no és un problema”. Hem de saber què podem canviar, perquè allò deixi de ser un problema i quines coses són irresolubles i s’han d’acceptar.
A més, la solució perfecta per a cada problema no existeix. Però el que sí que existeix és un ventall possible de solucions (amb els seus avantatges i inconvenients). Hem de trobar la solució més avantatges i menys inconvenients i aplicar-la!
Els passos a seguir per a resoldre un problema serien:
- Definició del Problema:
Quin és el problema? Recollir tota la informació relativa al problema, establir els objectius que volem aconseguir… - Proposta de solucions:
Aquí hem de seguir dos principis fonamentals: el principi de quantitat, i el principi de dilació de la crítica. Com més solucions pensem, millor, sense jutjar-les. I anar anotant-les. Aquí aniria bé fer el que se’n diu”tempesta d’idees” o brainstorming (per molt absurda que ens sembli una idea no la descartem d’entrada!) - Valoració de les solucions:
Seleccionem quines serien les solucions més adients, valorant-les una a una (ordenant-les de millor a pitjor, puntuant avantatges i inconvenients…). També podem triar una solució que sigui la combinació d’altres. - Posada en pràctica:
Triem quin dia o en quin moment volem començar a fer servir la primera solució de la llista generada en el punt anterior. Provem què tal ens va. - Avaluació a posteriori:
Tornem a valorar què tal ens ha anat la solució triada. Si ha anat bé, ja està, resolt! Si no… Anem a provar la següent solució de la llista!
no m’agrada
Intenta-ho! De veritat que funciona!