Penso en morir-me

Penso en morir-me

“Potser estàs travessant un període de vida complicat. L'adolescència i la joventut són moments de construcció de la identitat i de molts canvis personals”

Què és?

A vegades les coses no et van bé. A vegades, fins i tot, tens la impressió que res et surt com tu vols, i no et sents bé enlloc, ni amb ningú, ni amb els amics ni aquelles persones que abans et feien sentir millor, i et sents com un vaixell sense rumb ni timó, desesperançat en el present i en el futur.

Quan et passa tot això, llavors potser també et passi que comencis a pensar en què la teva vida no té sentit, o fins i tot pensis que morir-te seria una forma d’acabar amb tot allò que ara et fa sentir tan malament. Si aquest és el teu cas has de saber perquè et passa això.

Causes

 • Potser estàs travessant un període de vida complicat. L’adolescència i la joventut són moments de construcció de la identitat i de molts canvis personals. En aquest traspàs cap a la vida adulta pots sentir-te sol, perdut, sense control i aquests pensaments et poden portar a altres com pensar en la mort.
 • Potser tens problemes a l’escola, estàs patint assetjament; o tens problemes a casa amb els pares, o amb la parella, i no saps com fer-hi front ni com demanar ajut.
 • Potser el que et passa és que tens una forma de ser i de pensar que et predisposa a ser molt sensible a tot allò que és negatiu i molt poc a allò que hi ha de positiu a les teva vida. Els pensaments negatius fan veure la realitat de manera distorsionada i et poden conduir a tenir pensaments de mort.
 • Potser el que et passa és que estàs deprimit. La depressió és un problema de salut comú, que molts adolescents i joves poden tenir, i un dels seus símptomes pot ser tenir idees de mort. També hi ha altres problemes de salut mental, com els trastorns de la conducta alimentària, que et poden fer sentir tan malament com per pensar en morir-te.

Què puc fer?

 • Parlar amb algú de la teva confiança i explicar-li el que et preocupa i el que et passa pot ser un bon començament per solucionar el problema (pares, professors, tiets, germans grans, amics…).
 • Intenta ocupar-te en coses que t’agraden i activa’t físicament. Fes esport. Menja i dorm un nombre d’hores suficient.
 • Relaciona’t amb amics i/o familiars amb qui et sents bé.
 • Sigues positiu i pensa que les coses quan no van bé, només poden fer que millorar, que només es qüestió d’una mica de temps i de paciència. Tots els problemes sempre tenen solució. Demana ajut quan calgui.

Quan és un problema

I si malgrat tots els teus esforços i els dels altres per a què estiguis millor, els pensaments de mort són diaris i continuats o et fa por perdre el control i fer-te mal, truca al 112 o ves a urgències del CAP o l’hospital on els metges t’ajudaran.

Què t’ha semblat?

7 comentaris

 1. És difícil dur unes pautes positives quan estàs acostumat a veure-ho tot negre….

 2. No tinc vida, estic fent una ruta sense rumb y només recordo accions pasades que m’han portat a on sóc ara. Y pensó que he fet y cuántos coses voldria,y ploro perquè tot té un temps y un moment, y yo ya gay tard ,tard per a tot ,per això penso si me mato que pasará,qui plorarà o pasaré y potser en una altra vida o faré millor.

 3. És veritat que, si ho veus tot negre, costa canviar la manera de pensar i d’actuar. Però en aquests casos, quan no pots fer-ho sol, et podem ajudar des dels professionals de la salut mental.

 4. Tens una vida, que mereix una oportunitat, i si està sense rumb i no li veus sentit, potser necessita algú que faci de far i et guiï. El passat, no es pot canviar, però sí que es pot modificar el present i treballar per a un futur millor, on estiguis a gust amb la vida que tens. Si no et veus en cor de seguir endavant, tens al teu abast els serveis de salut mental del teu territori, t’ajudaran i donaran eines i suport per construir el teu futur. Contacta-hi sense dubtar-ho!! Si penses en el suïcidi, si us plau truca al 061 i explica-ho, la vida mereix una oportunitat.

 5. Quan et vas fent gran i a la vida ja li has donat totes les oportunitats que es mereix només queda pensar en el final de mateixa. I una bona manera de fer-ho és precisament el suïcidi. Es un pensament reiteratiu a lot llarg dels anys, hi han períodes en que no hi és present, però torna, sempre torna i si és queda dins teu durant uns dies llavors ve del “canto d’un duro” el fet de traspassar la línia i abandonar-lo, per fi el final dels problemes. Hauria d’existir la pastilla final, aquella que et permetés anar a dormir i no despertar-se mai més, i hauria de ser legal, així no seria traumàtic fer el pas.

 6. La vida és plena de moments, alguns bons i altres dolents. En els moments de malestar emocional, poden tornar els pensaments de mort i de suïcidi. Però com bé dius, en altres moments aquests pensaments s’esvaeixen i son substituïts per esperança i per imatges d’un futur millor. Recorda que no només tornen les idees de mort…també tornen les de vida, les ganes de sentir i de tirar endavant, que son tant o més vàlides que les primeres.

 7. En fa gràcia quan diu que les coses quan et van malament només poden millorar. Porto anys així, anys intentant, amb pastilles i teràpia. On coi està la millora? Arriba un punt on val més suïcidar-te.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group