Ser trans avui

Ser trans avui

Què és?

Alguns nois o noies senten que el sexe del seu cos i el gènere corresponent assignat des del naixement no és el seu, i en canvi s’identifiquen amb el sexe oposat. 

Aquests sentiments solen començar molt abans de l’adolescència, durant la primera infància.

Alguns cops, aquests sentiments poden ocasionar malestar important i les persones poden sentir-se soles, angoixades, tristes o preocupades i això  els pot provocar problemes en els àmbits socials o acadèmic.

Causes

Per entendre millor el fenomen trans, pot ser útil entendre aquests conceptes:

  • El sexe biològic es refereix als determinants que defineixen la identitat segons característiques físiques: genètiques, anatòmiques o hormonals.
  • El gènere és un concepte que fa referència a les construccions o expectatives socials que es consideren apropiades per a homes i dones, i no sempre té el mateix significat que el gènere assignat socialment.
  • L’orientació sexual es refereix a l’atracció que cadascú experimenta cap a altres als que troba desitjables.
  • Quan la identificació amb el gènere no coincideix al sexe biològic o a l’assignada en el naixement, és quan parlem de transsexualitat.

Què puc fer?

Quan la nostra manera de sentir o viure la sexualitat ens provoca malestar hem de demanar ajuda.

En primer lloc parla el teu pediatra o metge de família. Ell et coneix des de petit. Ell et donarà la primera orientació.

Si aquesta identitat és consistent en el temps, tenim maneres d´ajudar-te a diferents nivells:

  • Psicològic: tècniques per ajuda-nos  a viure amb la sexualitat que ens identifica, i suport per portar una vida adaptada a la resta del nostre entorn: familiar, social i escolar.
  • Hormonal: Hi ha tractaments hormonals que poden modificar aspectes externs de la teva identitat sexual o inclús frenar l´aparició de determinats caràcters externs. Aquests tractaments sempre han de ser indicats i seguits per metges especialistes, ja que són fàrmacs amb efectes secundaris que s´han de poder controlar.
  • Quirúrgic: també la cirurgia pot ajudar a modificar aspectes externs del nostre cos. Sempre que aquesta identitat estigui estable i molt definida, ja que aquests canvis són irreversibles

Si vols saber més sobre aquest tema, pots consultar els següents enllaços:

http://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Article/20131120_LGBT
http://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Article/20141104_educacio_sexual_joves
http://dixit.gencat.cat/ca/03ambits_tematics/10lgbt/08dossiers_tematics/

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group