Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA)

Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA)

“Els símptomes del TEA es manifesten des de la primera infància, i estan present al llarg de la vida del pacient.”

Què és?

Els trastorns de l’espectre de l’autisme són afeccions del neurodesenvolupament que es caracteritzen per:

 • Dificultats en la interacció social:
  Són persones que tenen limitades les destreses o habilitats a través de les quals ens relacionem amb gent de la nostra edat. Moltes vegades semblen inoportuns amb els seus comentaris, o els costa entendre les regles dels jocs. Sovint tenen dificultats per entendre com se senten els altres, i això pot portar-los a situacions confuses o petits conflictes amb els altres.
 • Dificultats en la comunicació:
  Les persones amb TEA tenen problemes per comunicar-se, bé per falta de llenguatge o bé perquè, encara que el llenguatge està ben desenvolupat, tenen alguns dèficits:
  solen ser molt literals, i els costa entendre les bromes, les ironies i els dobles sentits.
  Sovint, els costa mantenir un diàleg amb una altra persona respectant els torns o el tema de conversa. Moltes vegades tenen un to de veu peculiar.
 • Patró d’interessos estereotipats i repetitius:
  Les persones amb TEA solen tenir algun interès especial per un tema en concret, passant gran part del temps investigant, parlant i buscant informació sobre el mateix.
  Els temes d’interès són molt variats (dinosaures, ordinadors, astronomia…). Aquests temes poden portar al fet que la persona sigui una gran coneixedora d’aquest. No obstant això, d’altra banda, pot dificultar el coneixement d’altres temes. A més, moltes persones amb TEA es caracteritzen per la rigidesa, és a dir, pel compliment estricte de les normes, i de vegades se senten confusos i nerviosos quan es produeixen canvis en les rutines.

Els símptomes del TEA es manifesten des de la primera infància, i estan present al llarg de la vida del pacient. És més freqüent en nois, i no té per què anar associat a retard mental, de fet 2/3 dels pacients amb TEA tenen una intel·ligència dins dels rangs de la normalitat.

Causes

És un trastorn multicausal (pot tenir diferents causes).

 • d’origen genètic (és la causa més freqüent). Múltiples gens estan implicats en el desenvolupament dels trastorns de l’espectre de l’autisme
 • d’origen tòxic (per exemple, la síndrome alcohòlic fetal)
 • unes altres (com d’origen metabòlic o infecciós)

Què puc fer?

Els trastorns de l’espectre autisme necessiten un abordatge que integra:

 • Els serveis de salut mental:
  Amb teràpia psicològica individual, grupal i per als pares. L’objectiu és fomentar l’autonomia i les habilitats del pacient. No existeix cap tractament farmacològic que guareixi el trastorn, però a vegades s’han d’utilitzar els fàrmacs per a alguns trastorns que poden associar-se (per exemple el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, o l’ansietat.
 • L’escola o institut:
  És important que des de l’escola es fomenti i supervisi la socialització, i es tinguin en compte les dificultats que pugui haver-hi pel que fa als aprenentatges, perquè rebi ajuda en aquest context.
 • La família i amics:
  És recomanable que tant la família com les amistats tinguin informació sobre el TEA. Això ajudarà a entendre millor a la persona amb TEA, a evitar situacions de confusió o conflicte, i a ajudar a un millor desenvolupament d’aquesta.

Què puc fer si tinc un company amb TEA?

 • INFORMA’T: conèixer el TEA, t¡ajudarà a comprendre’l millor.
 • SIGUES CLAR: no donis els missatges per sobreentesos, si ets clar i explícit t’entendrà millor.
 • INCLOU- LO: tenir TEA no significa voler estar sol. Convida’l a passar una estona amb tu i amb els teus amics.
 • EXPLICA- LI: si creus que no ha entès una broma o hi ha un malentès, inverteix una mica de temps a explicar-li què ha passat. T’ho agrairà.
 • GAUDEIX DE LA SEVA COMPANYIA: sempre és interessant tenir un amic expert en mecànica, ordinadors, o història. Un company amb TEA pot ser un gran amic.

Què t’ha semblat?

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group