No puc mes amb el confinament! Em sento sol i aïllat!

No puc mes amb el confinament! Em sento sol i aïllat!

“ En aquesta situació de distanciament, les noves tecnologies ens poden ajudar a acostar-nos més a les persones malgrat estar lluny”

Amb l’aparició d’aquesta pandèmia de COVID-19, el tancament dels instituts i diferents cursos de formació, us heu vist obligats no sols a bregar amb tots els reptes que us ofereix aquesta fase de la vostra vida, sinó també amb el sentiment d’aïllament social i la necessitat de prendre distàncies amb els altres. Sentiments de temor, ansietat, avorriment, tristesa o frustració és normal que apareguin en aquests moments.

Aquí us deixem algunes propostes per a afrontar aquest desafiament.

Cuida la teva ment i el teu cos

Reconeix i accepta els teus estats emocionals: has de saber que sentir ansietat en una situació de pandèmia com la que estem vivint és normal. Parla amb les persones que coneixes de com et sents. Comparteix tant les coses positives com el teu malestar, et sentiràs alliberat i més comprès. No intentis negar ni evitar com et sents. L’ansietat és una emoció que apareix com a reacció a un perill i ens ajuda a protegir-nos. Aquest estat d’alerta ens ajuda a prendre les cures que necessitem per a protegir-nos i protegir a la resta. Si aquesta emoció no ens està ajudant podem buscar algunes estratègies per a manejar-la que us explicarem més endavant.

Igual que és important estar atent a com et sents, és imprescindible saber si l’estat emocional ens està desbordant i si necessitem utilitzar algunes estratègies que ens regulin.

Fer alguna activitat d’exercici a casa (hi ha vídeos en Youtube amb rutines de diferents tipus, classes de ball, zumba, bodycombat o aprendre’t una coreografia) ens ajudarà a regular les emocions.

La meditació, exercicis de respiració o el ioga ens pot ajudar en aquesta tasca, els exercicis d’atenció plena que proposa Eline Snel per a adolescents en el seu llibre Respireu: Mindfulness per a pares amb fills adolescents poden ser d’utilitat. Pots trobar alguns d’aquests exercicis també en Youtube si cerques “mindfulness per a adolescents”

També podem fer activitats positives que ens agradin, se’ns donin bé i ens motivin, com crear una recepta de cuina, tocar algun instrument de música, dibuixar, llegir aquell llibre que tens pendent… aquestes activitats ens ajuden a donar un sentit a la nostra vida en aquesta situació de confinament. Podeu llegir blogs o mirar vídeos de youtube de gent que admireu o és interessant. També podeu buscar fòrums o comunitats que tinguin aficions semblants (sempre i quan no siguin nocives), pots llegir les seves aportacions o animar-te a participar, fins i tot podria ser una forma de fer nous amics. Si ets menor pots preguntar i consultar als pares, sobretot si tens dubtes de que sigui positiu.

Evita el consum excessiu de cafè, organitza les teves rutines de la son posant el despertador a la mateixa hora, alimenta’t de manera equilibrada, així com evita el consum de drogues, només provocaran que l’estat emocional empitjori.

Vigila amb els pensaments que a vegades et poden fer sentir sol, quan en realitat no ho estàs, o et poden fer pensar que sortiran les coses malament i pot no ser així. Pots també utilitzar l’humor, amb acudits, comentaris o memes.

Cuida de les teves relacions d'amistat

Segurament aquest punt ja el saps de memòria!

La millor forma ara de mantenir-te connectat és a través de les xarxes socials. En aquesta situació de distanciament, les noves tecnologies ens poden ajudar a acostar-nos més a les persones malgrat estar lluny. Tenim una oportunitat única de continuar cuidant les nostres relacions i amistats a través dels recursos que disposem (Instagram, Whatsapp, TikTok…), també podem organitzar quedades a través de videotrucades o fins i tot jugar en grup a través d’aplicacions com Houseparty.

Planifica un temps amb els teus amics cada dia, t’ajudarà també a sentir-te millor a casa i a cuidar dels teus espais individuals. Cuida les converses, és a dir, parlar tota l’estona del coronavirus pot ser que no ajudi a res, segur que és més interessant com està cadascun dels teus amics i com estan portant el seu dia a dia.

També pots organitzar-te per a estar una estona jugant a algun videojoc online amb els teus amics, et podria aportar moments positius, encara que ja saps… sense passar-se! no sigui que se t’oblidi tota la resta de possibilitats a fer que tens durant el dia. I recorda… el son es tan important que serà millor per a no desregular-lo  quedar per jugar als videojocs amb els teus amics a la tarda!

Organitzar-te els estudis et pot ajudar també a cuidar de les teves relacions.  Limitar el temps dedicat a fer les tasques escolars i acabar el que ens hem proposat pot facilitar que aquestes trobades es facin més amenes, i que no anem amb l’angoixa de que tenim coses pendents o sense acabar. Per exemple: pots deixar els matins per a fer tasques escolars/feina  i tenir les tardes per a altres activitats. Escriure la teva planificació en un paper et podria ajudar.

Molts ànims i si la situació et sobrepassa ja saps que pots contactar amb nosaltres a través del correu electrònic o amb el teu metge de capçalera si creguis que necessites ajuda.

Què t’ha semblat?

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group