Tècniques de relaxació

Tècniques de relaxació

“Una ment negativa mai et donarà una vida positiva”

Què són?

Les tècniques de relaxació són uns exercicis que ajuden a ser conscient del propi cos per poder relaxar-ne les diferents parts i així poder combatre les emocions negatives que generen tensió.

Són útils per a aprendre estratègies per al control de certes conductes i afrontar o reduir pors, ansietat o símptomes depressius.

La tècnica de la Relaxació Muscular Progressiva de Jacobson n’és un exemple i consisteix bàsicament en aprendre a tensar i després relaxar els diferents grups musculars del cos, de manera que aprenguem a diferenciar entre les sensacions que tenim quan el múscul està tens i quan està relaxat. Un cop s’aprèn a diferenciar-ho i la pràctica s’ha convertit en un hàbit, estarem en millors condicions per a identificar i tractar les diferents situacions quotidianes que ens generen ansietat, tensió o emocions negatives.

Què he de fer?

El primer a tenir en compte és que has de buscar un lloc tranquil, on et sentis còmode (com la teva habitació per exemple) i no hi hagi massa soroll que et distregui.

En primer lloc realitzarem uns exercicis per al control de la respiració:

– Imagina’t que ets un globus que lentament es va inflant (vés aixecant els braços mentre s’infla) per a després desinflar-se (expirant l’aire i baixant lentament els braços)

– Quan prenguis aire pausadament l’has d’imaginar del teu color preferit i així ompliràs tot el cos de tranquil·litat i benestar. Has de notar com entra pel nas, baixa per la gola i omple els pulmons a mida que una agradable sensació de calor envaeix el teu cos.

Després centrarem l’atenció en la tensió i relaxació dels braços i mans, el cap, el coll, espatlles, pit, esquena, panxa i les cames. En cada exercici, el temps dedicat a tensar ha de ser aproximadament la meitat del dedicat a relaxar: tensar 5 segons i relaxar 10 segons.

És important que pensis que la tensió és una cosa desagradable i després la relaxació que es produeix és una cosa agradable. En finalitzar els exercicis és recomanable ocupar el pensament imaginant una situació agradable o de plaer per a tu, tot fent, per exemple, un viatge imaginari al teu lloc preferit.

Quan les puc fer servir?

A l’inici s’han de fer tots els exercicis abans d’anar a dormir (a poder ser cada dia i si no, el màxim de dies possible), en uns 10 min aproximadament i fins que es converteixi en un hàbit.

Com moltes altres coses, les tècniques de relaxació són qüestió de pràctica i, com més ho provis, millor et sortiran!

Després el teu cos aprendrà a notar les sensacions i a identificar quan estàs tens i així aplicar els exercicis de manera funcional en altres situacions.

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group