Resoldre els conflictes

Resoldre els conflictes

Què és?

Tens problemes amb algú i no saps com resoldre’ls? Et sents pressionat pels amics? Et calles sovint per por a ofendre o que et deixin de costat? Respons de forma agressiva i/o hostil?

Davant d’un problema amb algú, pot ser que et costi dir que no, pot ser que no opinis igual que els altres i no t’atreveixes a donar la teva opinió,  pot ser que no et vulguis enfrontar als amics perquè no vols dir -los res negatiu. Però tot això no t’ajuda a resoldre el problema….

Què pots fer?

Ser assertiu! (estils de comunicació) Ser assertiu t’ajudarà a expressar el que sents, a donar la teva opinió, a expressar idees i pensaments i a fer peticions, sense ferir ni humiliar, amb fermesa i paciència.

Com? Et proposem utilitzar els “missatges jo”, que consisteixen en :

– descriure sense condemnar el comportament de l’altra persona

– descriure el propi sentiment

– descriure les conseqüències del comportament

– expressa el que vols de l’altra persona

Com fer-ho?

“Quan tu…” (identifica el comportament que et resulta un problema)

“Em sento” (digues el sentiment o pensament que et desperta)

“M’agradaria, preferiria…” (digues el que vols que canviï de l’altra persona)

Per exemple, imagina el cas d’una noia que s’adona que la seva amiga parla d’ella a les seves esquenes. Per resoldre assertivament la situació, hauria de dir a la seva amiga:

Quan dius coses de mi a les esquenes, em sento traïda, m’agradaria que la propera vegada m’ho diguessis a mi directament

Quan és un problema?

Si quan tens un conflicte amb algú t’enfades i tractes d’imposar el teu criteri amb amenaces o intimidacions, pots provocar que els altres sentin tensió, por i rebuig.

Si et costa dir que no o portar la contrària i evites totes les confrontacions per tal d’agradar, la teva actitud pot fer-te sentir manipulat o incomprès pels altres. Cap d’aquestes actituds et farà tenir unes relacions socials satisfactòries.

Ja saps: sigues assertiu!

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group