Sento veus

Sento veus

“Se sap que algunes persones, per predisposició genètica, tenen una major vulnerabilitat per escoltar veus o viure altres experiències inusuals.”

Què és?

Estàs escoltant veus? Escoltar veus que els altres semblen no sentir o veus dins del teu cap és una experiència inusual però més comuna del que un podria pensar.

Tècnicament es diuen “al·lucinacions auditives”, i es tracta de percepcions que es produeixen sense cap estímul extern que les provoqui. Actualment se sap que entre un 3 i un 5% de la població en països similars al nostre escolta veus en algun moment de la seva vida. En moltes ocasions les veus desapareixen amb el temps, o la persona aprèn a manejar-se amb elles. Tot i així, és possible que això es converteixi en un problema si tens dificultats per afrontar-ho, o si aquestes veus interfereixen amb el desenvolupament normal de la teva vida diària, o si l’experiència et causa molt estrès o angoixa.

Les veus solen semblar molt reals. De vegades les coses que diuen no són particularment molestes, o són sols murmuris que amb prou feines aconsegueixes entendre. Però en moltes ocasions són amenaçadores o insults, intenses o crits, o poden estar comentant el que fas tot el temps, o manar-te coses, o aparèixer diverses veus que parlen entre elles de tu.

També pot ser que semblin provenir de la ràdio o la televisió, de la casa dels veïns o de grups de persones, com si estiguessin parlant de tu, i portar-te a conflictes amb aquestes persones. Pots sentir que les veus tenen el poder que facis el que elles et diuen, i que et costi resistir-te encara que no vulguis fer-ho. Com veuràs a l’últim apartat, en aquests casos és aconsellable que prenguis algunes mesures d’actuació per afrontar òptimament la situació.

Causes

Se sap que algunes persones, per predisposició genètica, tenen una major vulnerabilitat per escoltar veus o viure altres experiències inusuals. A més, esdeveniments fortament estressants o el consum de drogues pot desencadenar la seva aparició.

Què puc fer?

Si tens dubtes sobre si les veus que escoltes són al·lucinacions auditives i això et preocupa, el millor és que ho comentis amb algú de confiança, per comprovar si l’altra persona també les pot sentir. És important tenir clar que en cas que es tracti d’al·lucinacions auditives aquestes no poden fer-te mal ni controlar la teva conducta, ja que són un producte de la teva ment.

De vegades sentir veus pot ser símptoma de trastorn mental, i en aquest cas és necessari rebre l’atenció professional adequada. Si tens dubtes sobre si necessites aquesta atenció, comenta-ho amb el teu metge de capçalera, amb els teus familiars o amb algú de confiança.

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group