Em sento angoixat i/o trist per les notícies i la situació actual amb el coronavirus!

Em sento angoixat i/o trist per les notícies i la situació actual amb el coronavirus!

“En la situació de pandèmia que estem patint és normal sentir-nos preocupats per la malaltia, tant per la nostra salut com per la possibilitat que s’infecti algun ésser estimat”

En la situació de pandèmia que estem patint és normal sentir-nos preocupats per la malaltia, tant per la nostra salut com per la possibilitat que s’infecti algun ésser estimat. També ens pot preocupar com està afectant a la nostra vida, inclòs feina o estudis. Així com la incertesa de no saber quan acabarà la situació. En aquest sentit ens podem sentir amb sensació de preocupació, nerviosisme i intranquil·litat. Tranquils, tot això es normal! Es la resposta del nostre cos a esta situació de novetat e incertesa. També podem també sentir que la nostra ansietat es descontrola així com sentir que els nostres ànims s’apaguen.

Els següents consells et poden ser útils:

Parla amb algú que coneguis de com et sents

Poden ser amics, companys de classe o feina, parella, pares, altres familiars, professors o professionals sanitaris de confiança. És lògic que estiguis preocupat i que puguis sentir tristor, angoixa, por, ràbia, preocupació i inquietud per la incertesa. Accepta els teus sentiments i comparteix el teu malestar, permetrà que empatitzin amb tu i et comprenguin. Accepta també que pots continuar fent algunes coses amb aquests sentiments!

Si és l’altra persona la que vol compartir amb tu el seu malestar, pregunta-li com se sent i escolta’l

Fes alguna cosa per ell/a que estigui dins les teves possibilitats. Truca o fes-li un vídeo!

Busca alternatives d’ocupació del temps

Fes la feina i obligacions que tinguis, però planifica també algunes activitats diàries que t’agradin i que et li donin sentit al teu dia i et cuidin, com escoltar música, llegir un llibre, dibuixar, cantar, donar-te un bany relaxant, escriure o ordenar alguna cosa.

Podem compartir el nostre malestar, donar-nos recolzament (recordant que no estem sols).

Pot ser un temps que abans no tenies per ser creatiu si tens una faceta d’artista. I podem mostrar el producte de la nostra creativitat (dibuixos, escrits, cançons…). Molts artistes han fet grans obres i han mostrat inspiració en moment on es sentien sols o amb sentiments negatius.

Recorda cuidar la teva salut dormint i menjant bé, intenta seguir cada dia uns horaris i rutines a casa

Lleva’t a la mateixa hora les dies de cada dia. També pot ser útil fer exercici físic moderat o fer ball o zumba.

No estiguis tot el dia amb noves tecnologies.

Pots fer també exercicis que et relaxin, com respirar profundament o fer ioga, meditació o mindfulness.

Si jugues a la consola limita el temps i no juguis fins tard, et pot fer sentir més irritable i et pot costar dormir i complir amb les obligacions (fes-les primer).

Evita estar tot el dia parlant i escoltant informació sobre la pandèmia

Busca fonts creïbles i fiables como les informacions governamentals o de les diferents organismes de salut (Conselleria de Salud, Organització mundial de la salut) i evita creure’t tot el que rebis pels grups de Whatsapp, Twitter o Instagram, les “fake news” poden augmentar la teva angoixa o tristesa.

Sigues selectiu amb els perfils que segueixes! Neteja aquells perfils que augmentin el teu malestar, la teva angoixa o que et facin enfadar cada vegada que pengen coses.

Si hi penses massa, limita el temps de cerca d’informació sobre coronavirus, amb mirar una o dos vegades al dia hi hauria suficient per estar ben informat.

Recorda que també pots consultar informació sobre com cuidar el teu benestar físic i mental a la secció “Cuida’t” de la pàgina mind-u.cat.

Si tinguessis possibles símptomes parla amb el teu adult de referència (progenitors o cuidadors) truca al telèfon de referència corresponent (061 a Catalunya) o contacta amb el teu metge d’atenció primària.

Si t’amoïna la possibilitat de contagi, pensa si estàs seguint les indicacions mediques correctament

Fes-te algunes preguntes:

Mantinc les distàncies de seguretat? Surto al carrer sol per anar al supermercat o a les visites mèdiques inajornables? Em netejo bé les mans si he sortit al carrer? Em canvio de roba quan arribo a casa? Respecto l’ordre d’aïllament social?

Si estàs fent tot això és que estàs fent tot el que està a la teva mà. Ho estàs fent súper bé! Recorda-ho quan els pensaments de possible contagi apareixen a la teva ment.

En alguns casos si els sentiments de tristor o ansietat són molt extrems i estan afectant molt a la teva vida, pot ser útil consultar amb un professional de la salut mental

Recorda que també pots fer consulta a la secció “consulta amb un professional” de la pàgina mind-u.cat.

Què t’ha semblat?

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group