Altres drogues

Altres drogues

“Poden aparèixer ansietat, depressió i desencadenar malalties mentals en persones amb predisposició com ara l’esquizofrènia.”

Al mercat negre hi ha moltíssims tipus de drogues, de fet, n’hi ha més d’una per cada lletra de l’abecedari. Ja hem parlat del tabac, l’alcohol i el cànnabis que són les que tenim més a prop. Tot i això, en aquest apartat volem fer un petit resum d’alguna altra droga que segurament també has tingut a prop algun dia.

Cocaïna: Què és?

La cocaïna és una droga estimulant que es pot consumir inhalada en forma de pols blanca o bé fumada en forma de pedra (“crack”) o en forma d’una mena de pols anomenada “pasta base”.

Quins efectes i riscos per la salut té el seu consum?

És una droga que genera una addicció molt ràpida. Quan es consumeix, et pot fer sentir “l’amo del món”, eufòric i sense cansament, però també massa sovint et pot fer sentir massa segur de tu mateix, prenent riscos que de normal no prendries, i també et pot fer posar agressiu i arrogant.
Pot provocar trastorns al cor com ara infarts i pujar-te molt la temperatura del cos. En algunes persones pot provocar ansietat, paranoies i malalties mentals greus com ara l’esquizofrènia. A més a més, quan els efectes de la droga van minvant, hi ha persones que experimenten el que es diu “el baixón de la coca”, un tipus d’estat en què s’està molt aixafat i deprimit, cosa que t’empeny a tornar a consumir per recuperar l’energia.

Amfetamines/Speed: Què és?

L’speed és un tipus d’amfetamina. Les amfetamines són unes substàncies sintètiques que tenen efecte estimulant. Sobretot es consumeix per via nasal. La gent consumeix speed per mantenir-se desperts, amb molta energia i en estat d’alerta.

Quins efectes i riscos per la salut té el seu consum?

La gent se’n pren perquè els hi dona energia per passar-se hores fent coses sense sentir-se cansats. També fa que et sentis més eufòric i xerraire. Quan passen aquests efectes s’experimenta una sensació de baixada molt desagradable amb fatiga, depressió, insomni, ansietat etc. Per altra banda, el consum d’speed també et pot fer sentit massa excitat, agressiu i agitat. També et pot causar problemes físics com ara pujades sobtades de temperatura del cos, problemes al cor i al fetge i problemes psiquiàtrics com ara l’esquizofrènia.

Èxtasi o MDMA: Què és?

És una de les primeres drogues de disseny, de propietats estimulants.

Quins efectes i riscos per la salut té el seu consum?

La gent consumeix MDMA perquè inicialment provoca una sensació benestar, et fa estar desinhibit i més sociable. També fa créixer l’empatia i la capacitat per connectar amb els altres (es desenvolupen sentiments d’afecte per la gent que tens al voltant).
Com a efectes secundaris es poden tenir moviments involuntaris de mandíbula, vòmits, visió borrosa, tremolors i augment de la pressió arterial. Com a riscos, a curt termini, es pot tenir un atac d’ansietat, paranoies, confusió i desorientació. També existeix el risc de tenir un cop de calor molt greu, sobretot si s’està bevent alcohol i
s’està ballant en un lloc calorós. A llarg termini, pot causar malalties del ronyó, del fetge, del cor i problemes mentals greus com ara pèrdua de memòria, depressió, psicosis…

LSD o “Tripi”: Què és?

És una droga al·lucinògena derivada d’un fong que es pot vendre en diferents formes però la més típica és impregnada en un paper absorbent que es talla en trossos amb una dosi i un dibuix per cada tros.

Quins efectes i riscos per la salut té el seu consum?

Els efectes poden durar entre 7 i 12 hores. A dosis baixes, altera suaument la percepció i pot provocar riure. A dosis més altes, hi ha una pèrdua del sentit de la realitat i al·lucinacions o un “mal viatge” (pànic i pèrdua de control de les emocions). També hi ha risc d’experimentar flashbacks o reviviscències al cap de setmanes o mesos d’haver-
ne consumit. Això vol dir que pot ser que la persona experimenti de nou els efectes de la droga sense haver-la consumit de nou. També pot generar problemes de salut mental com ara ansietat, depressió i esquizofrènia així com problemes del cor, problemes sexuals etc.

Bolets al·lucinògens: Què són?

Són un conjunt de bolets que contenen substàncies amb efectes psicodèlics i
al·lucinògens.

Quins efectes i riscos per la salut té el seu consum?

Els efectes solen notar-se al cap de quinze minuts o una hora, i solen durar de quatre a sis hores. En dosis altes, s’experimenta una pèrdua del sentit de la realitat, es pot tenir la sensació que et volen fer mal o que et persegueixen (paranoia) i al·lucinacions. Els efectes d’aquests bolets augmenten si van acompanyats amb el consum d’alcohol o cànnabis.
El principal risc és experimentar l’anomenat mal viatge (pèrdua del control de les emocions, amb ansietat o pànic). Poden aparèixer ansietat, depressió i desencadenar malalties mentals en persones amb predisposició com ara l’esquizofrènia.

Quan és un problema?

Les drogues són substàncies que, quan s’introdueixen en l’organisme, actuen sobre el
cervell. Això pot provocar canvis a la nostra conducta, l’estat d’ànim o la percepció que
tenim del nostre voltant. A més, el consum pot comportar:

 • Dependència psicològica. Es produeix quan la persona té necessitat de
  consumir la droga per estar bé o sentir-se “normal” o bé per evitar sentir-se
  malament.
 • Dependència física. Té lloc quan l’organisme s’ha habituat a la presència de la
  droga i necessita aquesta substància per funcionar amb normalitat.
 • Tolerància. Té lloc quan és necessari augmentar la dosi d’una droga de consum
  habitual per aconseguir els mateixos efectes que s’obtenien amb dosis més
  petites.

El consumidor habitual de qualsevol tipus de droga pot experimentar algun d’aquests tres efectes o tots alhora.
També cal saber que el l’ús de drogues poden agreujar una malaltia mental o bé fer que algú tingui més probabilitats de desenvolupar una malaltia mental. Per exemple, s’ha vist que hi ha un vincle entre el consum del cànnabis, de bolets al·lucinògens o de LSD amb la psicosi (que és una malaltia mental greu en que pots sentir-te perseguit o sentir que hi ha gent que et vol fer mal i en què pots tenir al·lucinacions).

Què puc fer?

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group