Mètodes anticonceptius

Mètodes anticonceptius

“Si mantens relacions sexuals sense protecció, t’exposes al risc de contraure una ITS o un embaràs no desitjat.”

Què és?

Els anticonceptius ens permeten gaudir de la sexualitat compartida evitant el risc d’un embaràs no desitjat i en alguns casos de les ITS. Existeixen diferents mètodes. És important conèixer les seves característiques (mecanisme d’acció, eficàcia, possibles efectes secundaris, preu…) i saber com utilitzar-los correctament. Disposar de la informació adequada i de l’orientació d’un professional t’ajudarà a triar el mètode més indicat per a tu.

Els mètodes anticonceptius existents són:

  • Mètodes “de barrera”: preservatiu masculí, preservatiu femení i diafragma
  • Mètodes hormonals: píndoles anticonceptives, anell vaginal, pegats anticonceptius, implants subcutanis i injectables intramusculars
  • Dispositiu intrauterí (DIU)
  • Mètodes anticonceptius permanents
  • Mètodes d’abstinència periòdica
  • La “marxa enrere” o coit interromput

Mètodes de barrera

S’anomenen així perquè impedeixen el contacte entre els espermatozous i l’òvul.

Preservatiu masculí
És el mètode contraceptiu més recomanat per als joves. És molt eficaç si s’utilitza correctament. Protegeix de l’embaràs i de les ITS. Consisteix en una funda prima i elàstica, freqüentment de làtex, que es col·loca al llarg del penis quan està erecte, de manera que el cobreixi totalment abans de la penetració. Són d’un sol ús. Els pots trobar a les farmàcies, parafarmàcies, supermercats, condoneries, gasolineres, i qualsevol tipus d’establiment on venguin preservatius homologats.

Preservatiu femení
Com el preservatiu masculí, també protegeix de l’embaràs i ITS. Consisteix en una petita bossa de plàstic fi (poliuretà), prelubrificada, tancada per un costat i amb una anella flexible i adaptable a cada extrem. L’anella més petita es col·loca al fons de la vagina, al voltant del coll de l’úter. L’altra, més ampla i flexible, s’adapta sobre la vulva. La seva utilització és senzilla, tot i que potser necessitareu practicar una mica per aprendre a utilitzar-lo. Per a adquirir-los podeu dirigir-vos als professionals del Programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva o adquirir-los a la farmàcia.

Diafragma vaginal
És eficaç en la prevenció de l’embaràs però no protegeix de les ITS. Consisteix en una caputxa de goma prima que es col·loca al fons de la vagina i cobreix l’entrada a l’úter, així impedeix que els espermatozous es trobin amb l’òvul. La mida adequada estarà determinada pel ginecòleg, la llevadora o el personal sanitari expert. S’ha de posar abans de cada relació sexual juntament amb una crema espermicida per augmentar la seva eficàcia, i s’ha de deixar a la vagina de 7 a 8 hores després de la relació sexual.

Anticoncepció hormonal

Les píndoles anticonceptives
Les píndoles són un fàrmac que, habitualment, conté dues substàncies, estrògens i gestàgens, semblants a les hormones sexuals femenines.
Aquestes substàncies van a parar a la sang i inhibeixen l’ovulació. Si no ovulem, no es pot produir una fecundació i, per tant, no podrà haver-hi un embaràs.
És un bon mètode per evitar un embaràs no desitjat, però no protegeix de les ITS.

Abans d’iniciar el tractament amb píndoles és aconsellable una visita mèdica per saber si tens alguna contraindicació i informar-te dels seguiments mèdics recomanats.
També és important saber què has de fer si tens alguna incidència durant el tractament que pot disminuir l’eficàcia anticonceptiva de les pastilles, com ara oblit de prendre-les, interaccions amb altres medicaments, vòmits o diarrees, etc…

Les píndoles són segures sempre que el tractament es realitzi correctament. Cal prendre-les regularment segons les instruccions del preparat.

L’anell vaginal
És un mètode hormonal, com les píndoles, però que varia en la seva forma d’utilització. Consisteix en una anella flexible que es col·loca a la vagina durant 3 setmanes i allibera hormones (estrògens i gestàgens) les quals inhibeixen l’ovulació, i per tant eviten un possible embaràs. Es retira durant una setmana i durant aquests dies de descans es produeix el sagnat menstrual. Passada la setmana de descans, s’ha de col·locar un anell nou.
És important fer una visita mèdica abans de començar, com en la resta de mètodes hormonals, per valorar si hi ha alguna contraindicació per utilitzar-lo i així rebre informació per a una bona col·locació i un ús correcte.

És un bon mètode per evitar un embaràs no desitjat, però no protegeix de les ITS.

Com que no es pren via oral, els vòmits i els problemes intestinals no interfereixen en el seu efecte anticonceptiu.

Els pegats hormonals
És un mètode anticonceptiu hormonal que consisteix en un pegat que s’enganxa a la pell pel qual s’allibera lentament hormones (estrògens i gestàgens), que passen a la sang i eviten l’embaràs inhibint l’ovulació. Es comença a aplicar el primer dia de la regla, fent la seqüència de tres pegats (un cada setmana), i una setmana sense.

Durant el primer pegat és recomanable utilitzar un mètode anticonceptiu de barrera fins al segon pegat.
Protegeix d’un embaràs no desitjat, però no protegeix de les ITS.
Com que no es pren via oral, els vòmits i els problemes intestinals no interfereixen en el seu efecte anticonceptiu.
És aconsellable una visita mèdica prèvia per valorar si hi ha contraindicacions i rebre la informació necessària per a un ús correcte.

Els implants subcutanis
És un tipus d’anticoncepció hormonal d’acció perllongada que consisteix en una o dues varetes flexibles petites que es col·loquen sota la pell del braç les quals es poden palpar però no es veuen. Alliberen petites quantitats d’hormones (gestàgens) les quals produeixen alteracions del cicle menstrual que eviten un embaràs no desitjat. No protegeixen però de les ITS.
L’efecte dura de tres a cinc anys segons el tipus d’implant.
Aquest mètode requereix també d’una valoració mèdica prèvia per descartar
possibles contraindicacions i ha de ser col·locat per un professional.

Les injeccions hormonals
Els contraceptius injectables són un mètode hormonal alternatiu que es pot administrar cada quatre, vuit o dotze setmanes segons el tipus de preparat.
La seva eficàcia és elevada per evitar un embaràs no desitjat, però no protegeix de les ITS. S’utilitza amb menys freqüència perquè té més efectes secundaris, i per aquest motiu no és un mètode recomanat pels joves. És necessària una visita mèdica prèvia per fer una valoració i descartar possibles contraindicacions per utilitzar aquest mètode.

El Dispositiu intrauterí (DIU)
Es tracta d’un petit objecte de plàstic i metall (coure i argent) amb un fil a l’extrem per al seu control que es col·loca a dins l’úter. Funciona dificultant el pas dels espermatozous cap a les trompes, així com la implantació de l’òvul en cas de fecundació. És imprescindible una visita mèdica per valorar possibles contraindicacions i la seva col·locació i extracció.
Cal fer-ne un seguiment mèdic anual. Un cop col·locat, té una durada entre tres i cinc anys.
La seva eficàcia és alta en evitar un embaràs no desitjat, però no protegeix de les ITS.
Mètodes anticonceptius permanents o esterilització voluntària:
Els homes i les dones que no desitgen tenir més fills, poden realitzar-se voluntàriament una esterilització mitjançant una intervenció quirúrgica. En els homes s’anomena vasectomia i en les dones lligadura de trompes. És una decisió que cal prendre lliurement, sense cap pressió i molt meditadament. Són mètodes no recomanables pels joves per la seva irreversibilitat.

Mètodes d’abstinència periòdica (Mètode Ongino – Knaus o Calendari)
Es tracta d’un mètode natural per evitar l’embaràs i no protegeix de contraure ITS.
Consisteix a abstenir-se de mantenir relacions sexuals amb penetració els dies fèrtils
de la dona. Això correspon aproximadament els cinc dies anteriors i els cinc dies posteriors a l’ovulació.
És un mètode poc recomanable, ja que requereix conèixer perfectament la fisiologia i l’anatomia del cicle ovàric. A més a més, les dones joves no solen tenir cicles menstruals regulars i aquests es poden alterar per diferents causes. Això fa difícil saber el dia exacte de l’ovulació i fa que el mètode no sigui segur.

La “marxa enrere” o coit interromput
No és pròpiament un mètode anticonceptiu, ja que consisteix en retirar el penis de la vagina abans que es produeixi l’ejaculació. És un mètode molt poc segur, ja que abans de produir-se l’ejaculació surt el líquid preseminal, el qual pot contenir espermatozoides. També és arriscat perquè no sempre és fàcil que el noi pugui controlar el moment de l’ejaculació.
Aquest mètode no ens protegeix de contraure una ITS.

Què puc fer?

  • El preservatiu l’ha de dur tant el noi com la noia. Si no en disposes d’un, és millor no arriscar-se a un embaràs no desitjat o al contagi d’una ITS.
  • S’ha de posar des del primer moment de la relació i abans de la primera penetració.
  • És millor guardar-los a casa en un lloc fresc i sec. Si els portes a sobre, cal que vigilis no portar-lo massa dies a la butxaca dels pantalons (per evitar frecs i pressions) ni deixar-lo a altes temperatures (cotxe-moto). Fixa’t en la data de caducitat.
  • Si has tingut alguna incidència en l’ús del mètode anticonceptiu, com ara trencament del preservatiu, o has tingut una relació coital no protegida, pots sol·licitar l’anticoncepció d’urgència o “la pastilla del dia després”. És un tractament hormonal que s’utilitza per evitar un possible embaràs quan hi ha hagut alguna incidència. No protegeix però de les ITS. Cal prendre el tractament com més aviat millor perquè l’eficàcia és més alta, i abans que passin 72 hores (3 dies) de la relació. La pots sol·licitar al teu Centre d’Atenció Primària (CAP) o Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. En aquests serveis rebràs la informació necessària i us la proporcionaran de forma gratuïta.
    Aquest tractament és un mètode d’ús puntual, i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es puguin tenir després de prendre el tractament.

Quan és un problema?

  • Si mantens relacions sexuals sense protecció, t’exposes al risc de contraure una ITS o un embaràs no desitjat.
  • L’embaràs pot ser un esdeveniment molt feliç quan és fruit de la decisió de la dona i la parella en un moment oportú de la vida, però un embaràs no previst en una noia adolescent pot tenir conseqüències negatives, tant per a ella mateixa com per a les persones del seu entorn i per al futur nadó.
  • Si penses que tens una ITS sol·licita una visita mèdica com més aviat millor. Són malalties de gravetat variable
  • Els mètodes anticonceptius ens permeten gaudir de la sexualitat sense riscos.
    Protegeix-te!

Enllaços d’interés

www.centrejove.org
www.sexejoves.gencat.cat
www.jove.cat

Què t’ha semblat?

2 comentaris

  1. He enviat aquesta informació als meus néts, que ja són grans, però potser no tan grans com per saber-ho tot. Bon informació..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group