Quan es mor algú proper

Quan es mor algú proper

“És important tenir en compte que cada persona seguirà un procés diferent en el dol. No hi ha unes fases que siguin fixes i que tothom ha de seguir.”

Què és?

Davant de la pèrdua d’una persona estimada és normal que aparegui malestar. Poden aparèixer diferents emocions (tristesa, ira, ansietat, culpa …) que cada persona expressarà de forma diferent.

El dol és el terme que fem servir per descriure aquest procés que apareix com a conseqüència d’una pèrdua, i es tracta d’un procés natural i normal. És habitual que ens sentim tristos, nerviosos o enfadats, o que li donem voltes i voltes al que ha passat.

Superar el dol requerirà un temps, però amb l’ajuda de la família i dels amics la majoria de gent ho aconsegueix.

Causes

El dol és una experiència universal i es tracta d’una resposta natural a una pèrdua. Els següents factors poder afectar la manera com experimentem el dol:

  • la relació que teníem amb la persona que ha mort
  • les circumstàncies que envolten la seva mort
  • la manera com hem gestionat el malestar emocional en el passat
  • el suport familiar i social que tenim

Què puc fer?

És important tenir en compte que cada persona seguirà un procés diferent en el dol. No hi ha unes fases que siguin fixes i que tothom ha de seguir.
A poc a poc hem d’intentar seguir amb les nostres rutines, buscar moments per expressar el nostre malestar amb amics i familiars, però també cal ser conscients que en alguns moments vindran emocions intenses que haurem d’aprendre a gestionar sols.
Serà important també que ens cuidem fent exercici, seguint una dieta sana i unes pautes per dormir bé.

Quan és un problema?

Si amb el pas del temps aquest malestar no es va atenuant, pot ser que ens trobem amb una complicació del dol. Això significa que aquella tristesa o aquell nerviosisme s’han anat intensificant fins a desenvolupar una depressió o un trastorn d’ansietat.

 

Què t’ha semblat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group