Tabac

Tabac

“Plantejar-se abandonar el consum de tabac és el primer pas. Deixant de fumar millorarà la teva salut i la de les persones que t'envolten.”

Què és?

És un producte compost de fulles de tabaquera (Nicotiana tabacum) un cop seques i preparades convenientment, utilitzat principalment per a fumar.

La nicotina n’és el principal component tòxic psicoactiu, que contribueix al seu alt potencial addictiu. No obstant això, el principal producte del tabac no és aquesta planta sinó el quitrà, un producte derivat del petroli que conté moltes substàncies nocives per a la salut. A més, en la combustió que es produeix a l’encendre la cigarreta, passen al fum altres substàncies tòxiques, com serien el cianur d’hidrogen, el monòxid de carboni (CO), diòxid de carboni (CO2), amoníac, òxid de nitrogen, etc.

Al nostre país és la substància addictiva que més es consumeix i més problemes sanitaris genera, juntament amb l’alcohol.

Quins són els seus efectes i riscos per a la salut?

 • El tabac té un gran impacte sobre la salut, afectant sobre diferents òrgans.
 • A nivell pulmonar s’ha relacionat amb la disminució de la capacitat pulmonar i a la llarga pot provocar malalties respiratòries importants com la malaltia pulmonar obstructiva crònica i augment de risc de patir càncer de pulmó.
 • A nivell cardíac també hi ha un augment del risc de patir infart de miocardi, i el tabac per se constitueix un factor de risc cardiovascular de primer ordre. Fumar també disminueix la resistència a l’exercici físic.
 • El tabac també és un factor de risc per l’aparició de càncers de laringe, de boca d’esòfag, ronyó, bufeta, colorectal, fetge… També són més freqüents l’aparició d’úlceres gàstriques i duodenals.
 • D’altra banda altera els sentits del gust i l’olfacte, provoca l’envelliment prematur de la pell, i taca les dents i la pell de les mans i la cara.
 • A més, el consum de tabac ha estat associat a molts mites erronis, com que fumar un cigarret relaxa o que fumar ajuda a perdre pes. (http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/mites/ )

Què puc fer per deixar de fumar?

Plantejar-se abandonar el consum de tabac és el primer pas. Deixant de fumar millorarà la teva salut i la de les persones que t’envolten. Malgrat que de vegades pugui semblar una

fita difícil d’aconseguir, cal estar convençut que deixar de fumar és possible i pensar en tots els beneficis d’aquesta gran decisió.

Un cop ho tinguis decidit:

 • Pensa en els beneficis sobre la teva salut que obtindràs en deixar de fumar
 • Fixa’t un dia concret per fumar el teu últim cigarret
 • Deixa-ho totalment i de cop
 • Canvia la teva rutina per “enganyar” l’hàbit, i introdueix en el teu temps lliure alguna afició que t’agradi
 • Cuida la teva dieta i beu molta aigua
 • Fes exercici físic i mantén-te actiu
 • Aprèn a relaxar-te (linkar a tècniques de relaxació)

Si necessites més informació sobre consells i recomanacions, consulta
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a- z/t/tabac/tabac/consells_i_recomanacions/.

És important que comptis amb el suport i/o companyia perquè t’ajudin en el procés. Si cal consulta amb el teu metge habitual perquè pugui ajudar-te en el procés.

 

Què t’ha semblat?

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Creació i desenvolupament per Meeting Pharma Group