Què és?
La sexualitat i l’afectivitat tenen un paper molt important en el nostre creixement com a persones i influeixen en el nostre benestar psicològic, afectiu i emocional.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la sexualitat com "un aspecte central de l’ésser humà al llarg de la seva vida i engloba el sexe, la identitat de gènere i els rols, l’orientació sexual, l’erotisme, el plaer, la intimitat i la reproducció”.
Així doncs, quan parlem de sexualitat, no només ens referim a un instint biològic que serveix per a la reproducció o la unió sexual mitjançant el coit, sinó a una gran varietat de sensacions com ara l’expressió de sentiments d’enamorament, de tendresa, d’afecte, de desig i d’impuls sexual i/o l’obtenció de plaer amb el contacte corporal.
Com se sent, com es viu i com s’expressa la sexualitat forma part d’un procés d’aprenentatge i socialització, que es veurà influenciat per les experiències que hem anat interioritzant al llarg de la nostra infància.
Es pot viure i expressar en forma de pensaments, fantasies, desitjos, creences, actituds, valors, conductes, pràctiques, rols i relacions. Ens permet també comunicar-nos amb l’altre mitjançant les carícies, els petons, les paraules, el contacte sensual, proporcionant una unió íntima, física i química entre dues persones, que permet gaudir i compartir emocions i sensacions.
Què puc fer?
Per tal de gaudir d’una bona salut sexual, cal que les relacions siguin respectuoses, plaents, segures, lliures de coerció, discriminació i violència. Cada persona anirà descobrint aquest nou món de la sexualitat de maneres diferents, i anirà madurant a mesura que es van vivint experiències.
Donar-se temps per decidir, per provar, per aclarir els possibles dubtes que aniran sorgint t’ajudarà a gaudir d’una sexualitat més sana i positiva.
Quan és un problema?
Totes les persones tenim els mateixos drets i un n’és el dret a gaudir d’una sexualitat pròpia, que sigui lliure i planera. Aquest dret es basa en el respecte cap a tu mateix, però sobretot en el respecte cap als altres. Les relacions sexuals són completament lliures, només has de fer allò que tu i l’altre desitgeu fer.
No et tallis, aprèn a dir no. Has d’aprendre a diferenciar els consells de les persones que t’estimen dels d’aquells que t’aconsellen esperant treure’n algun profit personal.
És important que aprenguis a dir NO a les propostes de sexualitat que tu no vulguis practicar lliurement i sota la teva responsabilitat. No creguis mai una persona que et diu que, si l’estimessis, tindries relacions sexuals amb ella sense preservatiu, només està buscant el seu plaer i a tu no t’estima en absolut!