El dol és el terme que fem servir per descriure aquest procés que apareix com a conseqüència d’una pèrdua, i es tracta d’un procés natural i normal. És habitual que ens sentim tristos, nerviosos o enfadats, o que li donem voltes i voltes al que ha passat. Superar el dol requerirà un temps, però amb l’ajuda de la família i dels amics la majoria de gent ho aconsegueix. El dol és una experiència universal i es tracta d’una resposta natural a una pèrdua.
La nostra reacció de dol depèn de la relació que teníem amb la persona que ha mort, les circumstàncies que envolten a la seva mort, la manera com hem gestionat el malestar emocional en el passat, i del suport familiar i social que tenim. És important tenir en compte que cada persona seguirà un procés diferent en el dol. No hi ha unes fases que siguin fixes i que tothom ha de seguir. A poc a poc hem d’intentar seguir amb les nostres rutines, buscar moments per expressar el nostre malestar amb amics i familiars, però també cal ser conscients que en alguns moments vindran emocions intenses que haurem d’aprendre a gestionar sols. És important que ens cuidem amb exercici, i dormir i menjar adequadament.
La situació creada pel coronavirus és responsable de molts contagis i alguns morts i el dol pot tenir característiques especials. Poden aparèixer diferents emocions (tristesa, ira, ansietat…) que cada persona expressarà de forma diferent. També podem sentir soledat i sensació d’incomprensió, sobretot si no tenim el suport físic i emocional de familiars. Fins i tot certa culpabilitat, per exemple si ens culpem de no haver-li pogut protegir o acompanyar durant el procés de la malaltia, o acomiadar-nos abans de la seva mort.
Una primera recomanació és que no reprimim els records dolorosos i sentiments, expressant aquest malestar emocional amb regularitat amb persones de confiança. Podem parlar amb algun esser estimat en persona o utilitzar noves tecnologies (Skype, zoom, videotrucada…).
En el cas de no haver pogut fet l’acomiadament, hi ha vàries possibilitats. Es pot fer per escrit, per exemple una carta, on també podem expressar coses pendents en vida. Podem tenir un espai amb fotos o records del difunt, per poder parlar simbòlicament amb ell, resar o el que necessitem. Pots gravar un vídeo que pots compartir amb els persones que consideris oportú, fer un àlbum de fotos, caixa de records o activitats creatives com escriure una biografia, poema o compondre una cançó.
En aquests moments es restringeix el número de persones que poden accedir a un funeral. És pot fer un ritual de comiat i quan passi la situació de confinament és recomanable fer-li una cerimònia de funeral o homenatge en família.
Si li has d’explicar a un menor és millor que li transmetis la informació amb naturalitat, adaptant el llenguatge a la seva edat.
És important permetre’t que passar per aquest procés tan llarg i difícil del dol, però també cuidar-te física i emocionalment, intentant dormir les hores necessàries, menjar, cuidar la teva higiene, intentar seguir unes rutines i que hi hagi espai per activitats que et permetin relaxar-te una estona, inclòs activitat física. No oblides buscar recolzament amb les persones que estimes i et fan bé!
En cas necessari demanar ajuda o consultar amb un professional de la salut mental. Recorda que ens pots consultar a la web de mind U.