Què és?
El llenguatge intern és un diàleg amb si mateix. És aquella veu interior que ens ajuda a reflexionar i a prendre consciència del que vivim, segons els pensaments que tenim i a partir del que hem après amb les experiències que hem viscut.
Sovint ens identifiquem amb els nostres pensaments, sense qüestionar aquesta veu interior. La parla interna amb nosaltres mateixos es torna automàtica i deixem de ser conscients del que pensem. Les paraules que fan servir els nostres pensaments en aquesta parla interna, influeixen sobre com ens sentim o qui creiem que som.
Per exemple, no és el mateix dir-te: “sóc inútil perquè no sé fer reptes de youtubers amb els meus amics” (pensament negatiu – emoció negativa). Que dir-te: “els reptes de youtubers no són la meva especialitat però sóc molt bo/na jugant als videojocs online” (pensament positiu – emoció positiva).
Certes dificultats poden aparèixer quan els pensaments negatius ens dominen i influeixen en els nostres actes. Fan que tinguem judicis i comportaments negatius, que no corresponen a les nostres necessitats i capacitats reals. Pot afectar a la nostra autoestima, al nostre estat d’ànim i pot fer que deixem de cuidar-nos. Un pensament negatiu recurrent pot fer que perdem la motivació de fer coses que ens agraden.
Què puc fer?
Pensar positivament és un hàbit saludable que ens fa sentir bé amb nosaltres mateixos, ens dóna seguretat sobre allò que decidim i promou la nostra autoestima. És com tenir una veu optimista, al cap, que sempre et fa veure el costat positiu de les coses que et passen.
Ser conscient del que penses i observar el teu diàleg intern (auto-observació conscient), t’ajudarà a detectar els teus pensaments negatius per tal de poder-los contrastar, posar en dubte i convertir aquests pensaments en una conversa positiva amb tu mateix, i així, aconseguir els teus objectius.
Observar-se els pensaments i el diàleg intern no és una tasca fàcil. Cal entrenar-se diàriament per aconseguir ser més conscient d’allò que ens passa pel cap. Només escoltant-te una mica durant alguns moments del dia, ja estàs entrenant aquesta capacitat d’auto-observació dels pensaments i sentiments. Això és com anar al gimnàs, a l’inici et serà difícil posar-t’hi, però com més entrenis millor et sortirà. També et poden ajudar algunes tècniques de mindfulness (basades en exercicis de relaxació i meditació).
Quan és un problema?
Tot i que no li donem molta importància, la parla interna amb un mateix és la que influeix sobre la nostra autoestima i confiança.
Pensar negativament és un mal hàbit que ens fa sentir malament i va en contra nostra. Pot afectar a la nostra autoestima, al nostre estat d’ànim i pot fer que deixem de cuidar-nos. Un pensament negatiu recurrent pot fer que perdem la motivació de fer coses que ens agraden.
Si aprenem a observar el nostre diàleg intern, viurem de manera més positiva, sent conscients de les nostres capacitats i aconseguirem els nostres objectius.