1. Fes una alimentació variada.
- Tenim la sort de tenir la dieta mediterrània, exemple de dieta sana i equilibrada, així que segueix-la!
- No hi ha aliments dolents, però és millor menjar de manera moderada i ocasional (no vàries vegades al dia) sucre, mantega, caramels i dolços.
- Prioritzeu l’aigua a begudes refrescants amb sucre.
- Els cereals (pa, pasta, arròs…) s’han de prendre cada dia i donen energia. Els integrals tenen més fibra, vitamines i minerals que els refinats.
- Menja també fruita, verdura, carn o peix i també llet i derivats.
- No abusis de l’oli (recomanable una cullerada sopera), de fregits i sobretot d’aliments precuinats (contenen més additius i conservants).
2. Menja varies vegades al dia.
- Fes cinc àpats al dia (dos esmorzars, dinar al migdia, berenar i sopar). Intenta que sigui a la mateixa hora.
- Per mantenir la gana a ratlla no passis més de tres o quatre hores sense menjar. Així podràs moderar la quantitat en els següents àpats i evitar picar entre hores.
- L’esmorzar és decisiu, no te’l saltis! Hi ha d’haver sòlid (per exemple, un entrepà) i líquid (llets o sucs natural).
- Menja poc a poc per donar temps a sentir-te ple.
- Evita menjar per avorriment, ansietat o tristesa i busca altres estratègies com parlar amb algú de confiança o fer alguna activitat que et distregui i t’agradi.
Mou-te!
- Si menges correctament tindràs més energia per fer esport, anar al gimnàs o seguir un estil de vida actiu! Així que fes exercici físic!
- El sedentarisme augmenta el risc d’obesitat. Intenta fer una rutina d’exercici tres o quatre vegades a la setmana i aprofita per moure’t en moments com pujar escales, sortir a comprar o passejar el gos.
- Si fas massa exercici pots tenir lesions, en aquest cas pot ser útil l’assessorament d’un professional de l’esport o de la salut física.
4. No funcionen les dietes miracle!
- A internet, revistes i televisió trobem molts exemples de dietes miracle, que prometen perdre pes en poc temps. Es tracta d’un negoci que guanya molts diners a costa del patiment de la gent, i els seus consells poden arribar a frustrar-te. A més, restringir l’alimentació et farà després recuperar ràpidament el pes inicial, i fins i tot més.
- Si la restricció s’allarga en el temps, i especialment en adolescents, pot portar-te a problemes físics importants (osteoporosi, problemes cardíacs…) i malestar emocional. En alguns casos poden aparèixer trastorns de la conducta alimentària
5. Ser constant.
- Perdre pes no sempre és fàcil ni ràpid, cal ser constant i seguir les recomanacions cada dia!
- L’ important és tenir un pes adequat, i que es mantingui.
- A la pubertat és habitual guanyar pes, el teu cos es troba en continu procés de canvi. Cadascú té una cara i cos diferent, al marge de la teva imatge física és molt important valorar-te com a persona, recorda que tothom té virtuts i defectes, ningú és perfecte i has de cuidar la teva autoestima en tots els aspectes.
Has de saber que un lleuger sobrepès no és dolent per la salut. Aquestes recomanacions estan dirigides a persones amb obesitat que vulguin perdre pes de forma sana. Si et poses en mans d’un metge o nutricionista, assegura’t que estiguis en bones mans i que no et posin en risc. No t’obsessionis amb la xifra del pes. Si hi ha un possible trastorn alimentari consulta amb metge per fer-se derivació a professional de la salut mental (psiquiatra o psicòleg clínic).
Per: Alfredo Aguilar (Psicòleg clínic)