Què és?
En la vida el normal és tenir problemes. Benvingut a la realitat si aquest és el teu cas! Sorprès d’aquesta afirmació? No, no t’enganyis, la frase no acaba aquí. En la vida el normal és tenir problemes, però els problemes sempre tenen una solució, passa que a vegades no sabem quina és la solució, perquè no se’ns acudeix o perquè si la sabem, no sabem com aplicar-la.
Alguns joves i adolescents quan senten que els problemes els sobrepassen, no saben com fer-hi front i es plantegen autolesionar-se; altres joves i adolescents, per contra, pensen que autolesionar-se és una forma eficaç d’aconseguir canvis en el seu entorn i utilitzen l’autolesió com una forma de relacionar-se, perquè creuen que és una bona forma; i, fins i tot, altres s’autolesionen perquè ara fer-ho és una “moda” i et dóna sentit de pertinença a un grup. I què és autolesionar-se? Doncs vol dir fer-se mal de manera deliberada, sigui amb un objecte punxant o amb qualsevol altre estri. Si algun d’aquests són el teu cas, en volem parlar amb tu.
Causes
En general, l’autolesió comença molt abans de produir-se (seria una cosa així com que una tempesta sol començar abans de que comenci a ploure), i volem que coneguis com comença una autolesió des del principi.
Habitualment tot comença a l’experimentar ràbia, tristesa, desesperança, indignació, necessitat de reconeixement, sentiments d’incapacitat… És a dir, sempre tot comença a partir d’una emoció negativa, que molt sovint és provocada per alguna cosa què has pensat o què t’ha passat. Per tant, abans d’autolesionar-te pregunta’t: Que m’ha passat? Com em sento ara mateix? Perquè em sento així?
Què puc fer?
Després d’aquests sentiments tan negatius sentiràs un sentiment profund d’impotència i frustració amb aquell problema o emoció, o les dues coses alhora. És llavors quan segons com decideixis què fer amb aquell malestar, acabaràs controlant-lo (tu guanyes) o potser t’acabaràs autolesionant (el malestar guanya).
No l’has de deixar guanyar i per això et recomanem que en aquest punt respiris profundament, pensis i actuïs amb la paciència i encert que fa servir un jugador d’escacs quan vol guanyar una partida (deixa les teves emocions a banda) i pensa en quines altres coses positives et poden ajudar a aconseguir el teu objectiu: “sentir-te millor”, sense fer-te mal.
Poden ser petites coses com parlar amb algú, fer esport, prendre una dutxa freda, escoltar al teu grup de música preferit i ballar, sortir a donar una volta, o simplement pensar que com un dia va dir un savi, “a la vida mai res és per sempre i els problemes sempre passen, com passen els dies i passen les nits, però mentre no passin cal paciència i ser astut per posar petits somriures a cada moment que vius”.
Quan és un problema?
I quan tot això et falla, cerca ajut!!, perquè recorda que els problemes sempre tenen una solució tot i que potser ara no la veus, t’ajudarem a trobar-la.