Què és?
Quan una persona no pot deixar de prendre un droga voluntàriament, es diu addicció.
És com si la temptació per consumir-la fos massa forta malgrat que la persona sap que el consum l’està perjudicant.
Quan les persones comencen a consumir drogues no tenen la intenció de convertir-se en addictes. Els hi agrada com els fa sentir la droga i pensen que podran controlar la quantitat i la freqüència del consum.
Malgrat això, les drogues produeixen canvis al cervell que fan que les persones que les consumeixen comencin a necessitar la droga per senzillament sentir-se normals. Això és l’addicció! I ràpidament pot acabar controlant la vida d’una persona.
L’addicció pot fer que la necessitat per la droga sigui més important que la necessitat de menjar o de dormir. Aquesta gran necessitat d’aconseguir la droga pot ocupar tots els moments i energia mental de la vida d’una persona addicta.
L’addicció acaba substituint totes les coses que la persona solia gaudir. Una persona addicta és capaç de fer qualsevol cosa -com ara mentir, robar, agredir a la gent- per tal de poder seguir consumint. Això fa que sovint les persones addictes acabin arrestades.
L’addicció és una malaltia mental
- Les drogues canvien com funciona el cervell
- Aquests canvis poden durar molt temps
- Poden causar problemes com canvis d’humor, pèrdua de memòria, dificultatsper pensar i per prendre decisions
L’addicció és una malaltia, de la mateixa manera que la diabetis i el càncer ho són.
L’addicció no és simplement una “debilitat” Les persones de tots els orígens, tant rics com pobres, i de tots els caràcters, poden tornar-se addictes. També pot ocórrer a qualsevol edat, tot i que generalment sol començar quan la persona és jove.
Causes
Què fa que una persona sigui més propensa a desenvolupar una addicció a una droga?
- Problemes a casa: quan hi ha molts conflictes a casa o bé si quan eres petit a casa hi havia molts problemes podries tenir més possibilitats de desenvolupar una addicció. S’ha observat que quan els nens no reben la cura necessària o bé creixen en un entorn amb moltes baralles o un dels seus pares es droga, tenen més possibilitats de ser addictes.
- Problemes de salut mental: les persones que tenen problemes d’ansietat, depressió, psicosi o trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat poden ser més propenses a tornar-se addictes i poden consumir drogues per intentar sentir-se millor.
- Problemes a l’escola, a la feina o amb els amics: quan les persones tenim problemes en aquests àmbits podem trobar-nos molt preocupades o a disgust.
A vegades es consumeixen tòxics per no haver de pensar-hi. - Estar envoltat de persones que consumeixen drogues: donat que et pots veure involucrat tu també.
- Iniciar el consum de drogues essent jove: començar a consumir quan ets menor d’edat afecta el desenvolupament del cervell i del cos això fa que augmenti el perill de tornar-se addicte.
- La pròpia biologia de cada persona: el cos de cada persona reacciona diferent amb el consum de drogues. Hi ha persones que proven les drogues una o poques vegades i de seguida els hi agrada com se senten i en volen més. En canvi, n’hi ha d’altres que detesten com les drogues els fan sentir i mai més
tornen a consumir.
L’addicció és hereditària?
L’addicció pot ser hereditària. Si hi ha persones a la teva família que pateixen de problemes d’addicció, pot ser que tu et tornis addicte si consumeixes drogues. És com tenir una major probabilitat de contraure una malaltia del cor perquè el teu pare i més familiars la tenen. Això pot passar independentment de la quantitat de diners que té
la família o del tipus de família.
Quan els pares tenen problemes amb les drogues, la vida a casa pot ser molt complicada i dura per als nens. Això pot fer que encara siguin més propensos a consumir drogues i a tornar-se addictes.
La bona notícia és que molts nens els pares dels quals tenien problemes amb les drogues, no es converteixen en addictes quan creixen. No hi ha dubte que tenen un risc més alt ,però no té per què passar i poden protegir-se contra aquest risc simplement no consumint drogues.
Què puc fer?
- Si creus que tens un problema d’Addicció a alguna droga i t'estàs plantejant abordar-lo, pots contactar amb el teu metge de capçalera perquè pugui aconsellar-te el millor tractament a seguir o bé consultar a professionals especialitzats en el tema
(http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/busqueu_ajuda/on_os_podeu_tractar/). - Si necessites informació i orientació sobre el teu problema, pots consultar a la Línia
Verda (http://www.liniaverda.org/)