L’estrès és la manera que té el cos d’enfrontar-se als desafiaments i ens pot ajudar a superar situacions difícils, ja que ens manté atents i preparats per afrontar qualsevol repte. Ara bé, quan l’estrès és excessiu, també, ens pot arribar a bloquejar.
La clau està en trobar l’equilibri entre les dues situacions.
Els exàmens són uns dels reptes en els quals, sovint, podem sentir-nos estressats. Ens augmenta la freqüència cardíaca, canvia la respiració i s’alliberen hormones al nostre cos que ens poden fer reaccionar amb irritabilitat, dificultats per dormir, manca de concentració, pensaments bloquejats, ingestes excessives o exagerades, mal d’estómac, etc. Diferents símptomes que afecten tant a nivell mental com físic, i també a la nostra conducta.
La planificació i organització de l’estudi és una de les millors maneres per prevenir de l’estrès en època d’exàmens. Hem
de saber quina feina tenim, decidir el temps que li hem de dedicar i tenir tot el material necessari preparat. Conèixer el que podem abastar ens farà estar més tranquils.
Ens ajudarà també tenir en compte alguns aspectes bàsics de la vida quotidiana:
- Realitzar exercici físic regularment allibera tensions, ens fan sentir millor.
- Alimentar-se de manera sana i equilibrada.
- Dormir suficientment, unes 8 hores diàries, ens ajudarà a concentrar-nos millor i a tenir un estat d’ànim positiu.
- Controlar els pensaments negatius. No són els pensaments els que generen ansietat, sinó la interpretació que fem d’ells, per tant millor envia’t missatges positius, “estic preparat, ho superaré”, “altres vegades m’ha passat i ho fet bé”…Hem d’evitar:
- Prendre estimulants perquè aparentment ens fan estar més actius, però ens poden reduir la capacitat de concentració.
- Tot tipus de distraccions mentre estem estudiant, sobretot les derivades de l’ús del mòbil, la TV…
- Passar massa hores asseguts estudiant. Fes descansos cada 50 minuts i aprofita per moure’t.Altres consells:
- Planifica el temps lliure per a desconnectar i descarregar tensions. Queda amb els amics, diverteix-te
- Si et trobes massa angoixat prova d’utilitzar alguna tècnica bàsica de respiració i relaxació (linkar a tècniques de relaxació). La meditació també és recomanable.
També pots provar d’escoltar música clàssica, instrumental o ambiental, mai cançons. El cervell s’estimula i millora l’estat d’ànim.
Genial, gràcies!
Espero que pogueu difondre la web
mind-u a través dels pediatres dels CAPs , dels tutors d’instituts, Oficina Jove, Centres cícvics, equipaments esportius, biblioteques municipals, establiments d’oci nocturn, AMPES, etc.
Per a que aquests en facin DIFUSIÓ.
Enhorabona i endavant!
Moltes gràcies pel teu comentari, Cris! Hem iniciat tallers i xerrades amb diferents escoles, i explicat el projecte a altres entitats del sector social. Ara comptem amb tu per fer difusió 😉 . Esperem que poc a poc tothom la pugui conèixer i sobretot, ser d’ajuda!